December 21, 2016

Elasticsearch 5.0 ile gelen Değişiklikler - Eklentiler

 Yazı hakkında bir yorum bırakmak için tıklayın.
 Bu yazıya sizde katkıda bulunabilirsiniz.

Elastic 5 sürümü ile birlikte bazı servislerini farklı ürünler olarak elasticsearch bünyesinden çıkardı. Bununla birlikte eklentilerde de biraz değişiklikler oldu. Bu yazımda buna biraz değineceğim.

İlk olarak bir eklenti yüklerken ya da silerken kullandığımız bin/plugin komutu isim değiştirdi. yeni ismi şu şekilde bin/elasticsearch-plugin. analysis-icu eklentisini kurarken aşağıdaki gibi bir komut çalıştırmamız gerekiyor.

bin/elasticsearch-plugin install analysis-icu

Site arayüzü olan eklentiler elasticsearch eklentisi olamayacaklar artık. Bu da belkide en çok kullandığımız Head ve Kopf eklentilerinin olmayacağı anlamına geliyor. Tabiki de tamamen hayatımızdan silinmiyorlar. Bunları kullanabileceğiniz çeşitli yöntemler mevcut. Head eklentisi kendi başına bir node server üzerinde çalışabiliyor mesela.

Bunlar genel yapı ile ilgili iken bazı eklentiler direk Elasticsearch içerisine alındı. Örneğin Delete-By-Query eklentisi Delete By Query API olarak içeri alındı. Bunun dışında Mapper Attachements eklentisi ingest-attachment olarak değişti. Tabi buradan şunuda anlamamız gerekiyor. Daha öncede bahsetmiştik IngestNode diye de bir kavram oluştu. Bu kavram ile birlikte ES, dışardan gelen verileri bir süzgeçten geçirmemize de olanak sağlıyor. Bunu ben Logstash’in input bacağındaki filtrelere benzetiyorum.

Eklentiler dışında bir çok konuda değişikler mevcut. Hatta bu değişikleri daha kolay üstesinden gelmek için ES ekibi elasticsearch-migration eklentisi çıkardılar. Bu eklenti, 5.x sürümlerine geçiş için neleri değiştirmeniz gerektiğiyle ilgili bir liste sunuyor.