September 30, 2017

Kibana'yı Zaman Damgası (Timestamp) Olmayan Kayıtlar İle Kullanma

 Yazı hakkında bir yorum bırakmak için tıklayın.
 Bu yazıya sizde katkıda bulunabilirsiniz.

Daha önceden sunumlarımda ve sohbetlerde bir çok kez şunu söylemiştim. Kibana arayüzünde zaman damgası olan kayıtlar üzerinde görselleştirme yapıyoruz. Bu konuda öncelikle beni dinleyenlerden özür dileyerek bu yazıma başlamak istiyorum. Bir arkadaşım ile kibana arayüzü hakkında sohbet ederken farkettik ki olabiliyormuş. Kendisine de bu konuda beni bilgilendirdiği için çok teşekkür ederim.

Zaman damgası olmayan kayıtları da rahatlıkla bu arayüzden görselleştirebilirsiniz. Nasıl mı? Çok basit. Kibana arayüzünde index’inizi tanımlarken bir işaret kutusundaki işareti kaldırarak.

http://elasticsearch.kulekci.net/assets/img/kibana-index-contains-time-based-events-checkbox.png

Arayüzde bir kaç farklılık dışında diğer herşey aynı şekilde ilerleyecektir. Ancak bu durumda şuna dikkat etmeniz gerekir. Verileriniz artık tarihe göre sıralanmıyor. Kayıtlarınızı sıralaması zaman bazlı olmadığından en son gelen kayıt en üst sırada olmayacaktır. Ayrıca üst başlık satırındaki zamana göre verilerinizi kısıtlama ekranı da gelmeyecektir. Burada tarih alanınız varsa bu kısıtlamayı kendiniz arama çubuğundan yapmalısınız.

http://elasticsearch.kulekci.net/assets/img/kibana-time-range.png

Eğer tarih bazlı olmayan şekilde index’i eklerseniz varsayılan sıralamanız _score‘a göre eğer tarih bazlı eklerseniz bu durumda seçtiğiniz tarih alanına göre azalan olarak gelecektir.

Tarih bazlı kullanımlarda Discover ekranında varsayılan olarak tarih alanı gelirken, tarih bazlı kullanmazsanız gelmeyecektir. Bunlar dışında gördüğüm kadarıyla çok fazla da farklılık yok. Aramalar ve grafikler iki yöntem için de geçerli ve çalışıyor.