September 29, 2016

Elasticsearch ve Kibana'nın Beta Sürümleri için Docker İmajlarına Giriş (Çeviri)

 Yazı hakkında bir yorum bırakmak için tıklayın.
 Bu yazıya sizde katkıda bulunabilirsiniz.

Elasticsearch ve Kibana için beta sürümleri için docker imajları burada! 5.0 sürümlerinin son sürümleri ve ayrıca x-pack eklentisinin de içinde gelecektir. İmajlar Elastic’in kendi docker servisinde tutulmaktadır.

Talimatlar elasticsearch-docker ve kibana-docker github sayfalarında da bulunabilir, ama şimdi Elasticsearch + Kibana ikilisinini bunlar ile ne kadar kolay olduğunu görelim.

Öncelikle şunlardan emin olalım:

Elasticsearch ve Kibana kurulumunda yardımcı olarak örnek docker-compose.yml dosyanızı indir:

---
version: '2'
services:
  kibana:
    image: docker.elastic.co/kibana/kibana
    links:
      - elasticsearch
    ports:
      - 5601:5601

  elasticsearch:
    image: docker.elastic.co/elasticsearch/elasticsearch
    cap_add:
      - IPC_LOCK
    volumes:
      - esdata1:/usr/share/elasticsearch/data
    ports:
      - 9200:9200

volumes:
  esdata1:
    driver: local

Daha sonra aşağıdaki komutları çalıştıralım:

$ docker-compose up

Note: Yukarıdaki kurulum sizin hali hazırda Elasticsearch ve Kibana için varsayılan portları kullanmadığınızı varsayar. Kendiniz bu portları docker-compose.yml dosyasından ayarlayabilirsiniz.

Ekranda Elasticsearch ve Kibana’dan bazı günlükleri oluştuğunu göreceksiniz. Kibana arayüzüne girmek için http://localhost:5601 adresini kullanın ve sizi bir Kibana 5.0 giriş sayfası karşılayacaktır.

kibana-login-page

X-Pack önceden yüklenmiş olduğundan giriş yapmak için varsayılan bilgileri kullanabilirsiniz.(Kullanıcı adı: elastic, şifre: changeme) Bu bilgileri Kibana’da bulunan yönetim aracını kullanarak kesinlikle değiştirmelisiniz.

Şimdi biraz veri ekleyelim. Bunun için curl kullanarak users index’ine iki tane kullanıcı ekleyeceğiz:

curl -u elastic -XPOST 'localhost:9200/users/1' -d '{"first_name": "John","last_name": "Doe","email_address": "user@example.com"}'
curl -u elastic -XPOST 'localhost:9200/users/2' -d '{"first_name":"James","last_name":"Kirk","email_address":"jkirk@unknowngalaxy.com"}'

Kibana arayüzüne dönelim, ve veriler için hangi index’i kullanacağımızı ayarlayalım. Bu alana index adı olarak users girelim ve Index contains time-based events kutusunu işaretlemeyelim. (Çünkü şu anda zaman damgası olan bir verimiz yok. Eğer zaman damgası olan bir verimiz olursa, günlükler gibi, o zaman bu alanı işaretlemeniz iyi olur.). Ekranımız aşağıdaki gibi olacaktır:

Create düğmesine tıklayalım ve eklemiş olduğumuz verileri Kibana arayüzünde artık görebiliriz.

Konteynerlarınızı docker-compose down komutu ile kapatabilirsiniz; bu komut oluşturduğunuz Elasticsearch veri klasörleri dahil konteynerleri tamamen silmeyecektir. docker-compose upu tekrar çalıştırdığınızda verilerinize tekrar ulaşabilirsiniz. docker-compose down -v ile hem verilerini hem de konteyneri kaldırabilirsiniz.

İmajlar beta sürümüdür ve production ortamında kullanmanızı önermiyoruz. Ama Github sayfamızda bir kaç öneri bulunmaktadır, kontrol edebilirsiniz.

Kaynak : https://www.elastic.co/blog/releasing-beta-version-of-elastic-docker-images